Kelebek Script indirmek için Tıklayın

Adana Tabip Odası Başkanı Mete: Kadınlardaki Kemik Erimesi Erkeklere Göre Üç Kat Fazla
Adana Tabip Odası Başkanı Mete: Kadınlardaki Kemik Erimesi Erkeklere Göre Üç Kat Fazla
Yazan : Haber | Tarih : 2010-03-03   
Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Rıza Mete, kadınlardaki kemik erimesinin (Osteoporoz) erkeklere göre üç kat fazla olduğunu söyledi.

Adana Tabip Odası, Türkiye Emekliler Derneği ve Tüm Emekli-Sen işbirliğiyle düzenlenen Sağlıklı Yaşam Konferanslarında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Arif Akgül konuşmacı olarak katıldı.

Emekli dernekleri üyeleri ile 60 yaş ve insanların ilgi gösterdiği konferansın açılış konuşmasını yapan Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Rıza Mete, "Uzun süredir farklı konu ve uzmanlar ile düzenlediğimiz sağlıklı yaşam konferanslarında bu hafta osteoporoz yani kemik erimesi konusunu ele alacağız. Dünyada ölüme sebep olan hastalıklarda birinci sırayı kalp damar hastalıkları. İkinci sırayı kanser. Üçüncü sırada ise osteoporoz almaktadır. Onun için önemli hastalık grubundadır. Kadınlarında osteoporoz erkeklere göre üç kat fazladır. Erken teşhisi ve tedavisi de bu anlamda önemlidir." dedi.

Mete, "Özellikle bizim ülkemizde kemik yapısını koruyacak gıdalarla beslenilmesi gerekir. Ülkemizde beslenmede en büyük yanlış çay ile birlikte yapılan kahvaltı. Yemeklerde yenilen peynir ile diğer kalsiyum içeren gıdaların alınmaması. Çünkü çay kalsiyumu tutuyor, vücuda vermiyor. Dolayısıyla bu yanlış beslenme Osteoporoz (kemik erimesi) oluşmasına sebep olan nedenlerden önemli biridir." diye konuştu.

Osteoporozun tanımı, nedenleri, risk faktörleri ve tedavisi hakkında bilgilerini aktaran Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Arif Akgül,"Osteoporoz düşük kemik kütlesi ve kemik mikromimari yapısının bozulması sonucu kemik kırılganlığının ve kırık olasılığının artması ile karakterize bir hastalıktır." şeklinde konuştu.

Akgül, "Osteoporozun nedenleri, yaşlılılk, etnik köken(beyaz ırk), düşük vücut kitle indeksi, annede kırık öyküsü, geç menarş, erken menopoz, Hafif travmaya bağlı kırık öyküsü, sigara, alkol, kalsiyumda fakir diyet, ilaçlar, kronik inflamasyonla giden hastalıklardır. Osteoporoz ağrısızdır(sessiz hırsız). Srt ağrısı, boy kısalması, omurga deformiteleri, periodontal hastalıklar, kırıklar, mikro fraktür, Ligamanlarda gerilme ve mekanik bozukluklar. El bileği ve kalça kırıkları sık karşılaşılan vakalardır." diye konuştu.

Osteoporozdan korunmada bol bol güneşe maruz kalınmasını isteyen Akgül, "Rahatsızlanmamak için yeterli kalsiyum alınmalı, haftada en az üç gün 30/60 dakika düz bir zemin de yürünmeli ve aşırı kafein tüketilmemelidir." ifadesini kullandı.

Konferansın ardından Dr. Rıza Mete, Dr. Arif Akgül'e konuşmalarında ötürü teşekkür belgesi verdi.

(CİHAN)
Son Güncelleme ( 2010-03-03 )
 


facebook.com Digg Google Bookmarks


Yorumlar
Yorum bulunamadı, hemen formu doldurup ilk yorumu siz yapın.


Yorum Yazın

İsim: *
E-Mail Adresiniz: *
Yorumunuz: *